ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

Zakaj so mlečni zobki tako zelo pomembni?

Malček pridobiva vse hranilne snovi iz hrane, zato je pomembno s čim in kako se hrani. Z mlečnim zobovjem hrano dobro zmelje in seseklja, zato mu je potrebno ponuditi čvrsto hrano. Tako ustvari pogoje za pridobivanje hranilnih snovi iz ponujenih hranil. Z močnim grizenjem krepi žvečne mišice in jezik, ki vplivajo na primeren razvoj obraznih kosti.

Funkcija žvečenja vpliva na razvoj in rast obeh čeljusti, na postavitev zob in na skladen razvoj otrokovega obraznega skeleta. Mlečni zobje sodelujejo tudi pri razvoju govora, vplivajo na otrokovo samozavest in samopodobo, ohranjajo prostor stalnim zobem ter jim zagotavljajo pravilno izrast.

Kariozno prizadeti zobje

Če so zobje že kariozno prizadeti in je prisotna celo bolečina, ima otrok zmanjšano željo po žvečenju. Tako se prične hraniti z mehkejšo hrano, ki povzroča več karioznih sprememb in je vsebinsko manj kvalitetna. Otrok grize enostransko, pomanjkljivo uporablja mišice, kar ima lahko za posledico tudi nižjo telesno težo. Vse našteto med rastjo vpliva na otrokov kognitivni razvoj.

Za skladen razvoj otrokovega obraznega dela glave so potrebni zdravi funkcionalni mlečni zobje, zdrava uravnotežena prehrana, pravilno dihanje skozi nos in odsotnost drugih neustreznih navad ter uporabe pripomočkov. Odsvetujemo dude, različne stekleničke, sladke pijače, sladkarije, industrijsko pridelana in predelana hrana. Priporočamo, da se jim izognete.

V obdobju med petim in sedmim letom se dogajajo hitre spremembe v otrokovem telesnem in v duševnem razvoju, zato je pomemben umirjen dnevni ritem. Tega narekujejo ljubeči starši in veliko spanja

V tem obdobju začnejo izpadati tudi mlečni zobje.

Škatlica za shranjevanje izpadlih mlečnih zob

Vašega malčka začnejo med 5 in 7 letom skrivnostno obiskovati zobne miške, zobne vile in druga prijazna bitja. Zobke odnašajo iz skrivnih mest, v zameno pa prinašajo darilca. Otroci so radovedni kam ta ljubka bitja odnašajo mlečne zobke, starši pa se sprašujete kam bi jih shranili.

Pa veste kam ta ljubka bitja odnašajo mlečne zobke? Naj vam razkrijemo skrivnost!

V čarobnem gozdu živi Zobni škrat Svetlin Sijajni, ki mlečne zobke skrbno zbira kot prav posebne zaklade in jih v škatlici shranjuje za vsakega otroka posebej. Ročno so, v okviru projekta Svetlin Sijajni – MOJ ZOBNI ŠKRAT izdelane v Sloveniji. Izbrali smo češnjev les, saj simbolika češnje privablja srečo, poglablja družinske vezi in napoveduje nove začetke. Škatlica bo celi družini čudovit in trajen spomin na vse lepe trenutke.

Naročite škatlico še danes in na zabaven način poskrbite za zdrav in sproščen družinski nasmeh!

Cena ene škatlice: 53,00 €*. Ob e-naročilu vas prosimo, da pripišete vaše ime in priimek ter točen naslov dostave.
Veseli bomo, če nam zaupate ime otroka, kateremu je škatlica z zgodbami namenjena.

*V ceni je vključen pripadajoči DDV. V ceni niso vključeni stroški dostave.

Pošlji naročilo

Škatlica je prekrasna popotnica za vašega otroka, saj smo vanjo vključili kar 6 prijaznih avtorskih avdio - video zgodb zobnega škrata Svetlina Sijajnega, ki je poln modrosti in znanj.

Zobni škrat Svetlin Sijajni pa za zobke vajinega otroka skrbi z zgodbicami, ki jih pripoveduje. Zgodbice, ki predstavijo Svelina in njegovo sijajno srce, kako je sestavljena zobna plombica in kako se čisti zobke, smo ustvarili z namenom, da starši skupaj z otroci stopite v svet skrivnosti zdravja ustne votline, pravilnega dihanja in otrokovega obiska pri zobozdravniku.


Naslovi zgodbic

1.ZOBNI ŠKRAT SVETLIN SIJAJNI

2. SVETLINOVO SIJAJNO SRCE

3. SVETLIN IN ČAROBNI ZOBNI PRAH

4. SVETLINOVA DELAVNICA ODLIČNE USTNE HIGIENE

5. SVETLINOVE DIHALNE MODROSTI

6. SVETLIN OPAZUJE PRVI OBISK V ZOBNI ORDINACIJI