ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

MOJ ZOBNI ŠKRAT

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

USTNA HIGIENA

PREDSTAVITEV VLOGE USTNEGA HIGIENIKA

Delo ustnega higienika je ključno za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje parodontalne bolezni, najbolj razširjene kronične vnetne bolezni v razvitem svetu, ter za odkrivanje in preprečevanje nastanka zobnega kariesa.

Pomembno je, da se z ustrezenim strokovnim pristopom obravnava vse starostne skupine prebivalstva. Zato je potrebno poučiti najprej odrasle (starše), dvigniti stopnjo zavedanja o pomenu zdrave ustne votline (higiena, hrana in pijača, razvade, hidracija . . . ) Le tako lahko pričakujemo zdravje v ustni votlini pri naših najmlajših oz. prihajajočih generacijah. Skozi ta proces nas mora voditi strokovno usposobljena oseba, ki se v prvi vrsti poslužuje preventivnih prijemov, napotkov, navodil, kontrole, sledenja . . . V Sloveniji obstaja samostojen poklic ustnega higienika od leta 2005, v tujini pa ustni higieniki, v tesnem sodelovanju z zobozdravniki, delujejo že desetletja. Zavedamo se pomembnosti tesnega strokovnega sodelovanja med obema, saj s tem najbolje ohranjamo zdravje v ustni votlini vsakega posameznika.

Obravnava obzobnih tkiv je temelj in nato doživljenska stalnica brez katere si danes celostnega pristopa v zobozdravstvu ne znamo predstavljati. Higieničarke Ustnega wellnessa Vesel so tisti nepogrešljivi člen zobozdravniškega tima, s katerimi se pacienti srečate takoj po pregledu pri zobozdravniku. Z njihovo pomočjo in ob njihovi podpori vzpostavite primeren odnos do svojih obzobnih tkiv in zobovja. Znanje in veščine za redno vsakodnevno ustno nego doma, ki so pridobljene pri ustnem higieniku, so eden od začetnih korakov k zdravju ustne votline. Hkrati so pomemben preventivni ukrep pri preprečevanju nastanka vnetih dlesni in kasneje razvoja parodontalne bolezni, ki sodi med epidemiološko najboljrazširjene bolezni današnjega časa. Ob pomoči ustnih higieničark boste prepoznali in hkrati skušali spremeniti tiste dejavnike, ki so do sedaj - brez vaše vednosti - pomembno vplivali na nastanek parodontalne bolezni in kariesa. Ob rednih obiskih pri ustnem higieniku bomo s sodobnimi diagnostičnimi pristopi (rtg posnetki zobnih kron s tehniko bitewing in detekcija fluorescence z nizkoenergetskim laserjem (Diagnodent) poskrbeli za odpravo morebitno odkritih poškodb, ki so nastale zaradi kariesa in skušali preprečiti nadaljni razvoj že začetnih sprememb. Redno druženje z ustnih higienikom tako postane zaveza vsakogar, ki v Ustnem Welnessu Vesel išče zobozdravniško oskrbo.

RINGANA Popolnoma nova razsežnost ustne higiene

Ringana negovalna kozmetika in aktivne sestavine v različnih oblikah, ki lahko učinkovito in varno podprejo naše telo, je resnično posebna. Ringanini izdelki so varni za uporabo vseh družinskih članov saj so sestavljeni iz 100% svežih sestavin in zagotavljajo 100% učinkovitost, večina njih pa ima najvišji ekološki certifikat Ecocert cosmos organic, prehranska dopolnila pa imajo certifikat uveljavljenega nemškega instituta LEFO.

Varna in učinkovita podpora za zdravo in vitalno telo vseh družinskih članov. Oglejte si!

Jutranja nega ustne votline in zob Preberi več o žvrkljanju

DIHANJE, ključni dejavnik pri razvoju ustno-obraznega dela glave

Dihanje je osnovna fiziološka potreba, nujna življenjska aktivnost in pomembno je, da je pravilno: skozi nos. Je ključno za skladen razvoj obraza, obeh čeljusti, zob ter dihal in je osnova za pravilno telesno držo. Ima velik vpliv tudi na nastanek karioznih sprememb na zobeh.


Zakaj dihati skozi nos? Oglejte si!

Dihanje skozi nos

Vas je tole presenetilo in bi želeli vedeti več?

Preberi več

Kako poskrbite za zdravje ustne votline in grizne nepravilnosti svojega otroka?

S ciljem dolgoročnega ustnega zdravja, posebno pozornost namenjamo staršem, ki iščejo odgovore na vprašanja o razvoju zobnega kariesa, pravilnem ščetkanju zob, primernih zobnih pastah, bolečem izraščanju zob, ustrezni izbiri dude . . ., pri otrocih opažajo grizne nepravilnosti in nepravilne položaje zob in/ali iščejo odgovore o kvalitetnem prehranjevanju in grizenju kar podpira in izboljšuje pravilen razvoj čeljusti in preprečuje poškodbe zob zaradi zobne gnilobe


Oglejte si!

Nega otroških zob

Vas zanima, kako lahko še drugače poskrbite za zdravje svojega otroka?

Preberi več

Zdravje ustne votline vseh generacij »Za zdrav in sproščen družinski nasmeh«

Naše delovanje je zasnovano tako, da vsakemu pacientu posvetimo toliko časa, da so terapije zanj čimbolj udobne in celostne. Ob estetskih, konzervativnih in protetičnih storitvah posvečamo še posebno skrb preventivi in zdravljenju vnetih dlesni in parodontalne bolezni. Aktivno promoviramo zdravje ustne votline vseh generacij, kar ponazarja tudi naš slogan »Za zdrav in sproščen družinski nasmeh«.


Pozornost posvetite primarni preventivi za ohranjanje ustnega zdravja.

Preberi več
PIŠI NAM POKLIČI NAS

PARODONTALNA BOLEZEN IN ZDRAVLJENJE

Že nekaj desetletij se v zahodni civilizaciji soočamo z epidemijo parodontalne bolezni. Sopomenke: parodontoza, kronični parodontitis, vneta obzobna tkiva . . . To je bolezen obzobnih tkiv, ki lahko privede do prezgodnje izgube zob, če je ne zdravimo. Pomembno je, da jo razumemo celoviteje, saj vpliva na druge organe in organske sisteme v telesu

Mikroorganizmi in njihovi metabolni produkti, ki se pri parodontalni bolezni v povečanem številu zadržujejo na površinah naših obzobnih tkiv (ob dlesninem robu okrog zoba), neposredno povzročajo bolezni krvnožilnega sistema, nekajkrat povečajo verjetnost za nastanek miokardnega infarkta in možganske kapi, revmatizma, lahko poslabšajo metabolno kontrolo bolnikov s sladkorno boleznijo, lahko povzročajo aspiracijsko pljučnico, aterosklerozo in pomembno vplivajo na nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), verjetnost za neplodnost in prezgodnji porod s prenizko težo novorojenčka pa je kar nekajkrat povečana.

Pri prepoznavi parodontalne bolezni je pomembno, da zdrave dlesni ne krvavijo, so rožnatoblede barve, niso otekle in imajo površinsko strukturo podobno pomarančni lupini. Prvi znaki vnetih dlesni so krvavitev, oteklina in sprememba barve, ki preide iz bledorožnate v rdečo ali vijoličnordečo. Bolečina največkrat ni prisotna.

Preberi več

Simona Knific Vesel, Oddaja Dobro jutro: Zobne paste:

NOSEČNICE

Ste vedele, da med nosečnostjo lahko hitreje nastane vnetje dlesni oz. da lahko vpliva na poslabšanje stanja obzobnih tkiv?

Tako gingivitis kot parodontistis prizadaneta približno tri četrtine nosečnic (Offanbacher in sod. 1996). Vnetje dlesni in obzobnih tkiv se lahko pojavi zaradi sprememb v materinem hormonskem ravnovesju (povišanih vrednostih estrogena in progesterona), sprememb v mikrobnem biofilmu in sprememb v imunskem odgovoru. Med poglavitne dejavnike tveganja sodi pomanjkljiva domača ustna higiena in neredna profesionalna ustna higiena - odstranjevanje biofilma pri ustnem higieniku.


V izogib nevšečnostim preberite več o načrtovani in zavestni skrbi za ustno votlino pri noseči materi in kot tudi očetu.

Preberi več

NOVOROJENČEK

Pomemben del priprav za prihod vašega novorojenčka

K odločitvi za obisk pri ustni higieničarki še posebej toplo nagovarjamo bodoče mamice, nosečnice in mlade mamice, vsekakor pa tudi očete. Skupaj lahko ugotovimo morebitno prizadetost obzobnih tkiv, ki lahko neugodno vpliva na neplodnost, potek nosečnosti in način poroda (prezgodnji porod s prenizko porodno težo novorojenčka), kasneje pa na neželjen prenos starševe mikrobiote v dojenčkova usta.


V skrbi zase in vašega otroka prijazno vabljeni, da preberete več.

Preberi več

IZRAŠČAJOČI ZOBKI

Naravna podpora pri izraščajočih zobkih

Obdobje izraščanja zob, ki ga spremlja izrazitejše slinjenje, grizljanje vsega, kar malčku pride pod roko, sprememba prehranjevalnih navad z pogostejšim dojenjem, v splošnem velja, da poteka med četrtim mesecem in drugim letom starosti. Za otroka je lahko prihod mlečnih zob boleč, neprijeten in mučen, zato potrebuje več nežnosti in pozornosti.


Dlesni so lahko otečene in na dotik občutljive. Dojenčku lahko olajšate bolečino z malce ohlajenimi grizali, tršim sadjem ali zelenjavo in nežno masažo dlesni in celega telesa.

MALČEK

Skupaj z mamico in očkom rad skrbim za svoje zobke

Nega zobkov naj se začne z nežnim čiščenjem prvega zobka. Mlečni zobki so, enako kot stalni zobje, izpostavljeni bakterijam, ki nastajajo na zobnih oblogah. Za zdravje zob ter ustnega zdravja so škodljive tako dude kot tudi stekleničke, sladke pijače in sladkarije, zato priporočamo, da se jim izognete.


Mlečne zobke, z zobno krtačko z mehkimi ščetinami, čistimo dvakrat na dan. Uporabljamo zelo majhno količino zobne paste, ki je primerna otrokovi starosti. Naučimo jih pravilnih tehnik čiščenja in za nego mlečnih zob uporabljamo zobno nitko.


Pa veste zakaj so mlečni zobki tako zelo pomembni?

SPROŠČEN NASMEH

Prvič k zobozdravniku

Otroški zobozdravniki oziroma pedontologi svetujejo, da je pravi čas za prvi obisk zobozdravnika obdobje okoli prvega rojstnega dne. Pomembno je, da malčka pred obiskom ne strašimo. V ustnem welnessu Vesel biva Zobni škratek, ki ustnim higieničarkam pomaga pri pregledih. Posebno vesel je malčkov, saj s svojo igrivostjo, prijaznostjo in smehom poskrbi, da pokažejo zobke in se veselijo naslednjega obiska.


S ciljem dolgoročnega ustnega zdravja, posebno pozornost namenjamo staršem, ki iščejo odgovore na vprašanja o začetku preventivne obravnave ustne votline. Usmerjeni smo k individualnemu poučevanju, vodenju in sledenju posameznika do odlične ustne higiene v vseh življenjskih obdobjih. S tem celostnim pristopom pomembno doprinesemo k izboljšanju splošnega zdravstvenega stanja.


Kakšen je prvi pregled?

Preberi več

KAKO POSKRBIM ZA SVOJE IN USTNO ZDRAVJE

Dojenčka, malčka, šolarja in najstnika.

V ustnem Wellnessu Vesel v sodelovanju z Zobnim škratom varujemo ustno zdravje staršev in otrok v vseh starostnih obdobjih. Da bo odločitev in skrb za zdravje ustne votline cele družine lažja, pripravljamo programe in članstva (oskrba) ustnega zdravja staršev in otrok. Redno sodelujemo s šolo za starše Veva, kjer že najdete kar nekaj namigov in poučnih vsebin.

Več o naših paketih za nosečnice, programih za ustno zdravje predšolskih ter šolskih otrok, paketih za mladostnike in starše in programa Ustno zdravje zrele generacije – odraslih, pa izveste kmalu.

Zato, ker nam je vaše zdravje pomembno.

PREHRANA

Za razvoj in mineralizacijo zob je primerna in zdrava zaščitna hrana

Novo življenje naj se prične z zdravo prehrano noseče matere, kar pomembno vpliva na zdravje in kvaliteto otrokovih zob in očeta, saj ima enako pomembno vlogo. Oba bosta s svojim zgledom vplivala na otrokov odnos do prehranjevanja.


Danes se družine prehranjujemo zelo različno: od vsejedstva, različnih oblik vegeterijanstva, veganstva, presnojedstva itn. Pomembno je, da si ne glede na način prehranjevanja, zagotovite potrebne hranilne snovi za dober splošni telesno duševni razvoj in dobro mineralizacijo zob.


Pa veste kakšna je najboljša zaščitna hrana?

Preberi več

Kompetence ustnega higienika

Kompetence ustnega higienika si lahko ogledate na spletni strani slovenskega združenja ustnih higienikov z koristnimi informacijami o ustnem zdravju

• svetovanje in vzgoja o ustni higieni vsem skupinam prebivalstva;
• izvajanje preventivnih, diagnostičnih in kurativnih terapevtskih postopkov ustne higiene;
• izvajanje luščenja zobnih oblog in glajenja zobnih korenin;
• izvajanje zalivanja fisur na zobeh;
• evidentiranje, vodenje, spremljanje in evalvacija podatkov o stanju zob in dlesni pacientov;
• organizacija in sodelovanje v procesu formalnega in neformalnega izobraževanja in usposabljanja.

VEČ INFORMACIJ