ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

Primarna preventiva za ohranjanje zdravja – sodobna zobozdravstvena obravnava staršev

Cilj ohranjanja ustnega zdravja je urejeno ustno zdravje staršev in skrb znotraj primarne preventive. Primarna preventiva izobražuje ljudi kako vzdrževati/ohranjati zdravje in predstavlja filozofijo sodobne zobozdravstvene obravnave, ki pravi, da je najbolje, da je oseba, ki vstopi v ambulanto, zdrava. Tako stališče pa seveda zahteva ustrezno ozaveščanje o zavestni skrbi za ustno higieno, vzpostavljanje dobrih ustnih higienskih navad in uporabo pravilne kombinacije primernih izdelkov in tehnik ustne higiene.

Kako ohraniti zdrava obzobna tkiva in kako ohraniti svoje lastne zobe za vse življenje?

Pomembni so štirje dejavniki:

Primarna preventiva, zlasti dnevna ustna nega, predstavlja temelj za ohranjanje zdravja v ustih, preprečevanja nastajanja kariesa, paradontalne bolezni in drugih vnetij. Kot posamezniki, lahko sami odstranimo supragingivalni biofilm s pomočjo domače ustne nege, subgingivalni biofilm pa se odpravi le s strokovnim profesionalnim čiščenjem.

Kako lahko dosežemo najboljšo možno preventivo?

Vsakih 6 mesecev, je redno obiskovanje ustnega higienika in zobozdravnika, pomemben preventivni ukrep v sodobni obravnavi pri preprečevanju zobne gnilobe in nastanka vnetih dlesni, ki lahko vodi v kronično parodontalno bolezen, ki sodi med epidemiološko najbolj razširjene sistemske bolezni današnjega časa.

Preventiva, ki je pacientu prilagojena PRAVOČASNO in INDIVIDUALNO, zagotavlja tudi dolgoročni uspeh terapije.

Zaradi sodobne zobozdravstvene preventive lahko skupina zobozdravstvenih strokovnjakov pacientu zagotovi ohranitev njegovih zob za vse življenje. Zato naj se, ob strokovni podpori, začne pri nosečnici in otroku.

Naroči se