ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

PARODONTALNA BOLEZEN IN ZDRAVLJENJE

Že nekaj desetletij se v zahodni civilizaciji soočamo z epidemijo parodontalne bolezni. Sopomenke: parodontoza, kronični parodontitis, vneta obzobna tkiva . . . To je bolezen obzobnih tkiv, ki lahko privede do prezgodnje izgube zob, če je ne zdravimo. Pomembno je, da jo razumemo celoviteje, saj vpliva na druge organe in organske sisteme v telesu

Mikroorganizmi in njihovi metabolni produkti, ki se pri parodontalni bolezni v povečanem številu zadržujejo na površinah naših obzobnih tkiv (ob dlesninem robu okrog zoba), neposredno povzročajo bolezni krvnožilnega sistema, nekajkrat povečajo verjetnost za nastanek miokardnega infarkta in možganske kapi, revmatizma, lahko poslabšajo metabolno kontrolo bolnikov s sladkorno boleznijo, lahko povzročajo aspiracijsko pljučnico, aterosklerozo in pomembno vplivajo na nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), verjetnost za neplodnost in prezgodnji porod s prenizko težo novorojenčka pa je kar nekajkrat povečana.

Pri prepoznavi parodontalne bolezni je pomembno, da zdrave dlesni ne krvavijo, so rožnatoblede barve, niso otekle in imajo površinsko strukturo podobno pomarančni lupini. Prvi znaki vnetih dlesni so krvavitev, oteklina in sprememba barve, ki preide iz bledorožnate v rdečo ali vijoličnordečo. Bolečina največkrat ni prisotna. Pri kronično vnetih dlesnih je verjetnost za nastanek abscesa ali ognojka zelo velika, pri čemer se lahko soočimo z močno bolečino, oteklino in splošno prizadetostjo. Večina ljudi s prvimi vnetnimi znaki ne išče strokovne pomoči, s tem pa dopustijo razvoju parodontalne bolezni prosto pot. Bolezensko dogajanje napreduje do postopne izgube čeljustne kosti, ki nudi zobem oporo. V kolikor parodontalne bolezni ne pričnemo zdraviti, zobje postanejo majavi, kar vodi do njihove izgube in vzporedno s tem do težav na drugih organih in organskih sistemih.

Raziskave so pokazale, da ima več kot 90 odstotkov slovenskega prebivalstva vneta obzobna tkiva. Na Centru za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike v Ljubljani sprejmejo v obravnavo letno okrog 1500 pacientov, z že različno razvito parodontalno boleznijo. Zato je pomembno, da ob prvih zgoraj naštetih znakih vnetja obzobnih tkiv, čimprej poiščete strokovno pomoč.

Gregor Vesel, Oddaja Dobro jutro: Parodontalna bolezen:

Koraki pri zdravljenju parodontalne bolezni

Predstavljamo vam nekaj osnovnih korakov pri srečanju z ustno higieničarko Ustnega wellnessa Vesel, ki jih je deležna večina pacientov s težavami z obzobnimi tkivi. Glede na stopnjo prizadetosti tkiv pri posamezniku, so posegi ustne higieničarke v dolgotrajnem procesu zdravljenja različni.

ZAPIS STANJA
OBZOBNIH TKIV

Naša želja je, da ugotovimo kar največ o vas in vašem ustnem zdravju. Usta so vrata v naše telo in so tesno povezana z organskimi sistemi, zato nam stanje v ustih lahko veliko pove o vašem zdravstvenem stanju.

Ob izpolnjenem vprašalniku o ustni higieni in anamnezi se bomo z vami pogovorili, opravili klinični pregled obzobnih tkiv z zapisom parodontalne patologije in vam predlagali načrt za aktivni potek zdravljenja parodontalne bolezni.

V primeru večje prizadetosti obzobnih tkiv, napotimo paciente k specialistu za ustne bolezni in parodontologijo.

USMERITVE ZA
DOMAČO USTNO NEGO

Sledil bo prikaz pravilne ustne higiene z ustreznimi pripomočki v ustih z ustno in pisno podanimi navodili ter nasveti za celostno domačo nego ustne votline (uporaba ustreznih pripomočkov in drugih negovalnih dodatkov; zobne kreme, raztopine, hidrolati, olja)

Posebno pozornost bo ustni higienik namenil tistim razvadam, ki pomembno vplivajo na nastanek in razvoj parodontalne bolezni, hidraciji in prehrani.

PROFESIONALNO ODSTRANJEVANJE MEHKIH IN TRDIH ZOBNIH OBLOG, PESKANJE IN POLIRANJE ZOBNIH POVRŠIN

Odstranjevanja oblog nad in pod nivojem dlesni bomo izvedli s strojnimi ultrazvočnimi inštrumenti, luščenje in glajenje korenin pa z ročnimi inštrumenti. Zunanja zabarvanja na zobeh temeljito odstranimo s peskanjem. Zobne površine spoliramo, saj tako omogočajo lažje čiščenje in vzdrževanje domače ustne nege. Na posameznih terapevtskih obravnavah v procesu zdravljenja parodontalne bolezni, vam bomo sproti posredovali podrobnejše informacije o primerni očiščenosti zobnih površin, in s tem bogatili obseg vašega znanja in veščin.

UPORABA DIODNEGA
LASERJA

Perio green® metoda zdravljenja, je izjemno učinkovita fototermična terapija, ki jo uporabimo za dezinfekcijo dlesni, parodontalnih žepov in biostimulacijo v procesu celjenja.

S to metodo zmanjšamo potrebo po uporabi antibiotikov pri zdravljenju obolelih obzobnih tkiv in bistveno prispevamo k boljšemu rezultatu. Zdravljenje je za paciente bolj prijazno in enostavnejše.

VZDRŽEVANJE VZPOSTAVLJENGA RAVNOVESJA

Večina pacientov obravnava naš » ustnohigienski tim«, ki jih po izboljšanju stanja uvrsti v skupino za trajno sledenje in vzdrževanje obzobnih tkiv vsakih 3, 6 ali 12mesecev.

Po vzpostavitvi nadzora nad napredovanjem parodontalne bolezni, ko je aktivna fazaterapije zaključena, vzpostavimo dokončno estetsko in funkcionalno stanje v ustih s čimer pacientu povrnemo zdrav in sproščen nasmeh, ki je osnovni element pristnih medčloveških odnosov.

Temeljna načela in pristopi pri zdravljenju parodontalne bolezni

Zdravi zobje in zdrava obzobna tkiva so temelj našega ustnega in splošnega zdravja.

Ustni higienik vas ob prvem pregledu seznani s postopki domače ustne nege z individualno izbranimi pripomočki in oceni stanje vaših obzobnih tkiv. Če niso odkrita posebna odstopanja izvaja higiensko fazo (čiščenje zob) na vsake pol leta. Če ugotovi vnetje obzobnih tkiv (vnetje dlesni, različno napredovana kronična parodontalna bolezen) in morda ugotovi tudi druge patološke spremembe v ustni votlini, bo potrebna podrobnejša obravnava v sodelovanju z zobozdravnikom in specialistom za bolezni obzobnih tkiv.