ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

USTNA HIGIENA

PREDSTAVITEV VLOGE USTNEGA HIGIENIKA

Delo ustnega higienika je ključno za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje parodontalne bolezni, najbolj razširjene kronične vnetne bolezni v razvitem svetu, ter za odkrivanje in preprečevanje nastanka zobnega kariesa.

Pomembno je, da se z ustrezenim strokovnim pristopom obravnava vse starostne skupine prebivalstva. Zato je potrebno poučiti najprej odrasle (starše), dvigniti stopnjo zavedanja o pomenu zdrave ustne votline (higiena, hrana in pijača, razvade, hidracija . . . ) Le tako lahko pričakujemo zdravje v ustni votlini pri naših najmlajših oz. prihajajočih generacijah. Skozi ta proces nas mora voditi strokovno usposobljena oseba, ki se v prvi vrsti poslužuje preventivnih prijemov, napotkov, navodil, kontrole, sledenja . . . V Sloveniji obstaja samostojen poklic ustnega higienika od leta 2005, v tujini pa ustni higieniki, v tesnem sodelovanju z zobozdravniki, delujejo že desetletja. Zavedamo se pomembnosti tesnega strokovnega sodelovanja med obema, saj s tem najbolje ohranjamo zdravje v ustni votlini vsakega posameznika.

Obravnava obzobnih tkiv je temelj in nato doživljenska stalnica brez katere si danes celostnega pristopa v zobozdravstvu ne znamo predstavljati. Higieničarke Ustnega wellnessa Vesel so tisti nepogrešljivi člen zobozdravniškega tima, s katerimi se pacienti srečate takoj po pregledu pri zobozdravniku. Z njihovo pomočjo in ob njihovi podpori vzpostavite primeren odnos do svojih obzobnih tkiv in zobovja. Znanje in veščine za redno vsakodnevno ustno nego doma, ki so pridobljene pri ustnem higieniku, so eden od začetnih korakov k zdravju ustne votline. Hkrati so pomemben preventivni ukrep pri preprečevanju nastanka vnetih dlesni in kasneje razvoja parodontalne bolezni, ki sodi med epidemiološko najboljrazširjene bolezni današnjega časa. Ob pomoči ustnih higieničark boste prepoznali in hkrati skušali spremeniti tiste dejavnike, ki so do sedaj - brez vaše vednosti - pomembno vplivali na nastanek parodontalne bolezni in kariesa. Ob rednih obiskih pri ustnem higieniku bomo s sodobnimi diagnostičnimi pristopi (rtg posnetki zobnih kron s tehniko bitewing in detekcija fluorescence z nizkoenergetskim laserjem (Diagnodent) poskrbeli za odpravo morebitno odkritih poškodb, ki so nastale zaradi kariesa in skušali preprečiti nadaljni razvoj že začetnih sprememb. Redno druženje z ustnih higienikom tako postane zaveza vsakogar, ki v Ustnem Welnessu Vesel išče zobozdravniško oskrbo.

RINGANA Popolnoma nova razsežnost ustne higiene

Ringana negovalna kozmetika in aktivne sestavine v različnih oblikah temeljijo na znanjih TKM, ajurvede in alpskega zeliščarstva. Izdelki so varni za uporabo vseh družinskih članov saj so sestavljeni iz 100% svežih sestavin in zagotavljajo 100% učinkovitost. Ponašajo se z različnimi certifikati, večina njih ima najvišji ekološki certifikat Ecocert cosmos organic, prehranska dopolnila pa imajo certifikat uveljavljenega nemškega instituta LEFO.

Varna in učinkovita podpora za zdravo in vitalno telo vseh družinskih članov. Oglejte si jutranjo nego ustne votline za celostno zdravje tukaj.

Info: + 386 41 605 530
[email protected]

DIHANJE, ključni dejavnik pri razvoju ustno obraznega dela glave

Dihanje je osnovna fiziološka potreba, nujna življenjska aktivnost in pomembno je, da je pravilno. Dihanje skozi nos je ključno za skladen razvoj obraza, obeh čeljusti, zob ter dihal in je osnova za pravilno telesno držo. Ima velik vpliv tudi na nastanek karioznih sprememb na zobeh. Vabljeni na ogled posnetka Zakaj dihati skozi nos.


Vas je tole presenetilo in bi želeli vedeti več?

Info: + 386 41 605 530
[email protected]

Kako poskrbite za zdravje ustne votline in grizne nepravilnosti svojega otroka?

S ciljem dolgoročnega ustnega in splošnega zdravja otroka posvečamo posebno pozornost staršem, ki iščejo odgovore na vprašanja o razvoju zobnega kariesa, pravilnem ščetkanju zob, primernih zobnih pastah, bolečem izraščanju zob, vplivov sesalnih nadomestkov na razvoj ustne votline in obraznega dela glave, pri otrocih opažajo grizne nepravilnosti in nepravilne položaje zob in/ali iščejo odgovore o kvalitetnem prehranjevanju.
Vabljeni na ogled posnetka Nega otroskih zob.

Vas zanima, kako lahko še drugače poskrbite za zdravje svojega otroka?

Info: + 386 41 605 530
[email protected]

Zdravje ustne votline vseh generacij »Za zdrav in sproščen družinski nasmeh«

Pri obravnavi našim obiskovalcem posvetimo toliko časa, da so terapije za njih čimbolj udobne in celostne. Ob estetskih, konzervativnih in protetičnih storitvah posvečamo še posebno pozornost preventivi in zdravljenju kronične parodontalne bolezni. Aktivno promoviramo zdravje ustne votline vseh generacij, kar ponazarja tudi naš slogan »Za zdrav in sproščen družinski nasmeh« Skrbite za zdravje telesa in vaše ustne votline skozi vsa življenjska obdobja.

Info: + 386 41 605 530
[email protected]

PARODONTALNA BOLEZEN IN ZDRAVLJENJE

Že nekaj desetletij se v zahodni civilizaciji soočamo z epidemijo parodontalne bolezni. Sopomenke: parodontoza, kronični parodontitis, vneta obzobna tkiva . . . To je bolezen obzobnih tkiv, ki lahko privede do prezgodnje izgube zob, če je ne zdravimo. Pomembno je, da jo razumemo celoviteje, saj vpliva na druge organe in organske sisteme v telesu

Mikroorganizmi in njihovi metabolni produkti, ki se pri parodontalni bolezni v povečanem številu zadržujejo na površinah naših obzobnih tkiv (ob dlesninem robu okrog zoba), neposredno povzročajo bolezni krvnožilnega sistema, nekajkrat povečajo verjetnost za nastanek miokardnega infarkta in možganske kapi, revmatizma, lahko poslabšajo metabolno kontrolo bolnikov s sladkorno boleznijo, lahko povzročajo aspiracijsko pljučnico, aterosklerozo in pomembno vplivajo na nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), verjetnost za neplodnost in prezgodnji porod s prenizko težo novorojenčka pa je kar nekajkrat povečana.

Pri prepoznavi parodontalne bolezni je pomembno, da zdrave dlesni ne krvavijo, so rožnatoblede barve, niso otekle in imajo površinsko strukturo podobno pomarančni lupini. Prvi znaki vnetih dlesni so krvavitev, oteklina in sprememba barve, ki preide iz bledorožnate v rdečo ali vijoličnordečo. Bolečina največkrat ni prisotna.

Simona Knific Vesel, Oddaja Dobro jutro: Zobne paste:

NOVOROJENČEK

Pomemben del priprav za prihod vašega novorojenčka

K odločitvi za obisk pri ustni higieničarki še posebej toplo nagovarjamo bodoče mamice, nosečnice in mlade mamice, vsekakor pa tudi bodoče očete. Skupaj lahko ugotovimo morebitno prizadetost obzobnih tkiv, ki lahko neugodno vpliva na neplodnost, potek nosečnosti in način poroda (prezgodnji porod s prenizko porodno težo novorojenčka), kasneje pa na neželjen prenos starševe mikrobiote v dojenčkova usta.

V želji za zdrav razvoj vašega otroka prijazno vabljeni, da nas pokličete.

IZRAŠČAJOČI ZOBKI

Naravna podpora pri izraščajočih zobkih

Izraščanje zob traja od izrasti prvega zobka pa tja do 2,5 let. Za otroke je lahko prihod mlečnih zob boleč in neprijeten, zato potrebuje več nežnosti in pozornosti. Za starše je lahko to obdobje neprespanih noči, ki zahteva veliko potrpežljive prisotnosti.

Izraščanje zob lahko spremljajo spremembe v obnašanju otroka, spremembe prehranjevalnih navad, dojenčki in malčki se izraziteje slinijo in vnašajo v usta različne predmete ter kar naprej nekaj prežvekujejo. Dlesni so lahko otečene in na dotik občutljive.

Dojenčku lahko olajšate bolečino z malce ohlajenimi grizali, tršim sadjem ali zelenjavo ter masažo dlesni in celega telesa.

MALČEK

Pravilna in dobra ustna higiena v času nosečnosti je temelj ustnega zdravja pri vseh družinskih članih, pri otroku pa takoj po izrasti prvega mlečnega zobka.

Mlečni zobki so enako kot stalni zobje izpostavljeni bakterijam v zobnih oblogah. Za zdravje zob, zdrav razvoj ustne votline in obraznega dela glave so škodljive tako dude kot tudi stekleničke, sladke pijače, sladkarije, industrijsko pridelana in predelana hrana zato priporočamo, da se jim izognete.

Mlečne zobke čistimo z mehko zobno krtačko in majhno količino varno izbrane zobne paste dvakrat na dan. Po usmeritvi strokovnjaka uporabimo tudi zobno nitko.

Starše in otroke naučimo pravilnih tehnik čiščenja za različna starostna obdobja otroka.

SPROŠČEN NASMEH

Prvič pri zobozdravniku in ustnemu higieniku

Pravi čas za prvi obisk zobozdravnika je obdobje okoli prvega rojstnega dne. Srečanje z zobozdravstvenim osebjem predstavimo malčku igraje v pozitivnem smislu s pomočjo slikanic in branjem knjigic s to tematiko.

V ustnem welnessu Vesel biva Zobni škratek, ki ustnim higieničarkam pomaga pri pregledih. Posebej se razveseli malčkov, saj s svojo igrivostjo, prijaznostjo in smehom poskrbi, da pokažejo zobke in se veselijo naslednjega obiska.

S ciljem dolgoročnega ustnega zdravja, posebno pozornost namenjamo staršem, ki iščejo odgovore na vprašanja o začetku preventivne obravnave ustne votline. Z individualnim poučevanjem vodimo in sledimo posamezniku do odlične ustne higiene v vseh življenjskih obdobjih. S tem celostnim pristopom pomembno doprinesemo k izboljšanju splošnega zdravstvenega stanja.

Kompetence ustnega higienika

Kompetence ustnega higienika si lahko ogledate na spletni strani slovenskega združenja ustnih higienikov z koristnimi informacijami o ustnem zdravju

• svetovanje in vzgoja o ustni higieni vsem skupinam prebivalstva;
• izvajanje preventivnih, diagnostičnih in kurativnih terapevtskih postopkov ustne higiene;
• izvajanje luščenja zobnih oblog in glajenja zobnih korenin;
• izvajanje zalivanja fisur na zobeh;
• evidentiranje, vodenje, spremljanje in evalvacija podatkov o stanju zob in dlesni pacientov;
• organizacija in sodelovanje v procesu formalnega in neformalnega izobraževanja in usposabljanja.