ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

Sprememba stanja dlesni v nosečnosti

Pri nosečnicah pogosto opazimo vnete dlesni kot spremljajoč znak hormonskih sprememb. Dlesni so pordele, otečene in krvavijo na dotik. Omenjeno stanje dlesni ob primerni ustni higieni samo izzveni in ne vpliva na stanje oddaljenih organov in na plod.

Pri nosečnici s kroničnim vnetjem obzobnih tkiv (parodontitis, parodontalna bolezen), je lahko pričakovati zaplete; verjetnost za prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka je kar 7,5 krat večja. Učinek parodontalne bolezni naj bi bil celo močnejši, kot je vpliv kajenja ali uživanja alkohola. Bakterije, ki se sproščajo v krvni obtok s spremljajočimi snovmi in celice imunskega odziva, rušijo ravnotežje materinega organizma in zato ogrožajo plod. V raziskavah so ugotovili, da je 20 odstotkov spontanih prekinitev nosečnosti povezanih s kroničnim vnetjem obzobnih tkiv.

Paradontalna bolezen bodoče matere in zapleti med nosečnostjo

Med glavne zaplete med nosečnostjo uvrščamo prezgodnji porod, zavrto rast in nizko porodno težo. Med dejavnike tveganja za prezgodnje rojstvo otroka z nizko porodno težo se uvrščajo kajenje, alkohol, uživanje drog, nizek socialno - ekonomski položaj nosečnice, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak ter okužba in vnetna reakcija.

Med vnetne reakcije sodi parodontalna bolezen. Med najpogostejše dejavnike tveganja za nastanek parodontalne bolezni sodijo pomankljiva ustna higiena, kajenje, stres, nepravilnosti pri obrambnem odgovoru, sladkorna bolezen, nezadostna in nepravilna prehrana, uživanje zdravil, ki zmanjšujejo obrambno sposobnost organizma, genetski dejavniki, hormonske spremembe in osteoporoza.

Ugotovili so tudi, da vnetje obzobnih tkiv nosečnic za 2 krat poviša verjetnost za nastanek preeklampsije in da to verjetnost poviša tudi poslabšanje vnetja med nosečnostjo (Boggess in sodelavci, 2003)

Zdravljenje vnetih dlesni in parodontalne bolezni med nosečnostjo

Vnetje dlesni (gingivitis) je mogoče ozdraviti z strokovnim mehanskim odstranjevanjem mehkih in trdih zobnih oblog nad nivojem dlesni. Napredovano vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen), ki sega v globje strukture pod dlesnijo, pa zdravimo z luščenjem in glajenjem zobnih korenin. To izvedeta zobozdravnik in ustni higienik. Zelo razvite oblike vnetja z globokimi obzobnimi žepi zdravi specialist za ustne bolezni in parodontologijo s kirurškimi posegi na obzobnih tkivih.

Vzroke za ta stanja je najbolje odpraviti pred nosečnostjo. Če ugotovimo vnetje obzobnih tkiv med nosečnostjo, je to vnetje potrebno zdraviti/obravnavati v drugem trimesečju nosečnosti. Tudi vaš partner in bodoči očka je pomemben, zato vabljena na obravnavo skupaj.

Pozornost je potrebno posvetiti prosvetljenosti in zavedanju o pomenu ustne higiene pri ženskah pred nosečnostjo in med njo. Vsaka nosečnost se lahko prične z zdravimi obzobnimi tkivi in zdravimi zobmi.

Prokativna oskrba nosečnic za zdrava obzobna tkiva lahko prepreči prezgodnje rojstvo otrok s prenizko porodno težo.


Več informacij o parodontalni bolezni najdete tukaj.

Zaupali so nam

Alenka T. mamica malčka in nosečnica

»Že v prvi nosečnosti sem opazila pogoste krvavitve dlesni tudi, ko zob nisem ščetkala. Po porodu se je stanje malenkost umirilo. V prvem trimesečju druge nosečnosti pa se je stanje, kljub redni higieni in čiščenju kamna pri zobozdravniku, občutno poslabšalo. Naročila sem se na pogovor in pregled k Simoni Knific Vesel, dipl.viš.ustni higienik.

S predlaganim zdravljenjem sva pričeli že v naslednjem mesecu. Po prvem posegu (odstranjevanje zobnih oblog, zabarvanj in luščenje ter glajenje korenin), je bilo nekaj bolečine in vnetja, a se je stanje dlesni s podporno strokovno terapijo zelo hitro izboljševalo. Enkrat mesečno še obiščem ustno higieničarko, ki mi izvede osvežilno čiščenje poglobljenih žepkov, sama pa skrbim za redno ustno higieno, ki mi jo je Simona predstavila. Krvavitev dlesni ni več, barva dlesni je lepa, zato vem, da je bila odločitev za poseg v času nosečnosti, pravilna.

Hvaležna in zelo zadovoljna sem z osebnim pristopom, strokovnim delom in pozitivnim odnosom Simone Knific Vesel in sodelavk ter sodelavcev.