ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

Najboljša zaščitna hrana

Prehranska dopolnila

S hranili običajno dobimo dovolj organskega Ca, Mg, drugih vitaminov in mineralov ter elementov v sledeh, ki so potrebni za razvoj zdravih zob. Za pravilno vsrkanje hranil v zdravem črevesju je pomembno zaužiti cela živila, ki v naravnem razmerju vsebujejo sinergično vsa mikrohranila.

Ker so intenzivno pridelana in predelana živila oropana pomembnih hranil, jih proizvajalci bogatijo z umetnimi dodatki. S tem se ustvarja zavajajoč občutek, da so tovrstni izdelki (sokovi, jogurti, kašice . . .) dovolj dobri ali celo boljši za otrokovo zdravje. Vendar na ta način v prehrani ni mogoče doseči sinergičnih učinkov, ki nastanejo ob uživanju organske hrane, bogate z vitamini, topnimi v maščobah.)

REMINALIZACIJA pri razvitem kariesu

1. korak

V vseh primerih, ko je zobna gniloba pri posamezniku razvita in hitro napreduje je potrebno iz prehrane izločiti industrijsko pridelano in predelano hrano:

2. korak

Sledite prehranskim priporočilom in smernicam za dobro mineralizacijo zob in kosti.

Pomembne so ustrezne maščobe omega 3 in omega 6 ter vitamin D3. Iz jedilnika izločite hrano, ki telo zakisa. Z zmanjševanjem oziroma izločanjem tovrstne hrane, telo lažje ohranja kislo bazično ravnovesje, saj minerale porablja za normalno delovanje puferskega sistema. Če mineralov ni dovolj, jih telo najprej črpa iz zob in kosti.

Otroku ponudite enostavne ogljikove hidrate v obliki surove zelenjave in sadja, ki jih mora krepko gristi in prežvečiti. Uživajte rastlinske napitke ali surovo mleko in druge mlečne izdelke od živali iz pašne reje (krave, koze, ovce). Za sladkanje uporabite suho sadje, ne segret (ne toplotno obdelan) med ali javorjev sirup, ki zdravje podpirajo. Hidrirajte se z zadostnim uživanjem kvalitetne tople vode, ki jo pijete po požirkih.

3. korak

Dosledno izvajajte ustno higieno:

4. korak

SIJAJNI RECEPTI

Za zdrave zobke in krepko telo.

Pomemben namig za vse kuharske ustvarjalce je tudi ta, da okuse v sladkih jedeh okrepimo s tem, da dodamo k sestavinam ščepec soli in zdravega sladila (javorjev sirup, med, brezov sladkor, stevia . . .) Tako nastajajo sijajni recepti za zdrave zobke in krepko telo.

Povezovanje in deljenje dobrih idej, je pomembno. Pri tem so nam na pomoč priskočili tudi drugi otroci, prijatelji in podporniki življenja z naravo, pri katerih lahko naročite tudi nekatere sestavine za pripravo sijajnih jedi.

Zobni škrat Svetlin nadvse rad sodeluje tudi v kuhinji. Njegova kuhinja je sicer kar narava sama, zato z zanimanjem opazuje kaj vse čaramo v domači kuhinji družine Vesel.

Najina otroka rada ustvarjata božanske sladice in tudi druge jedi, Svetlin jima igrivo svetuje pri uporabi in kombinaciji različnih začimb, divje raslih rastlin in drugih dobrot, ki jih je vse polno naokrog.

Svetlin je velik sladkosned in ker so verjetno sladkosnedi tudi vaši otroci, je največ zapisanih receptov čarobno sladkih. Nekateri so opremljeni s točno določenimi količinami in napotki za pripravo, za vse ki se počutite bolj varne ob številkah, drugi pa puščajo prosto pot domišljiji in ustvarjalnosti.

Še klic k povezovanju in obdarovanju.

V kolikor želite podeliti izviren recept iz vaše ustvarjalnice, ga s hvaležnostjo sprejmemo. Naj se glas o zdravih dobrotah širi iz vaše tople kuhinje v druge.

Pišite nam, priložite fotografijo dobrote in ime ustvarjalca. [email protected]

RECEPTI ZA PODPORO IMUNSKEGA SISTEMA

V prihajajočih jesenskih dneh je še kako pomembno, da okrepimo svoje telo in nudimo podporo našemu imunskemu sistemu. Prav zato smo za vas pripravili odlične recepte!

NAJMOČNEJŠI JESENSKI PODPORNIK IMUNSKEGA SISTEMA – ČESEN

Kako piti surov česen in zakaj?

Česen je eno izmed najučinkovitejših naravnih zdravil naših krajev, saj nosi domačo energijo in ima izjemne antibakterijske, protivnetne in druge koristne lastnosti. Starodavni recept bo pripomogel k temu, da ne boste imeli težav z zadahom, vpliv na imunski sistem pa bo izjemen.

Sestavine:

Očiščen česen narežite na zelo tanke lističe in ga pustite stati 3 do 5 minut, da začne oksidirati.

Zmešajte kis in sol in počakajte, da se sol raztopi. Dodajte česen, premešajte in dobro zaprto postavite v hladilnik, kjer naj se marinira vsaj 10 dni.

Pijte redno pripravljeni česnov sok zjutraj, 1 žlico razredčeno s 3 žlicami vode, še posebej v prehodnem času, ko dnevi postajajo hladnejši.

Prehlad ali viroza bosta naredila ovinek okrog vas 🙂

RECEPTI ZA VSAK DAN

Ne pozabite v pripravi uživati, tako bodo jedi še bolj blagodejne.

Namaz z veliko vitaminov in mineralov je primeren za zajtrk, malico ali večerjo. V naši hiši gre kar »na žlico«. Za boljšo mazljivost v suhe sestavine dodaš nesegreti med in orehovo, lešnikovo ali kokosovo olje.

Sestavine:

  • 6 žlic aronije v prahu
  • 3 žlice presnega kakava
  • nesegreti med in olje za boljšo mazljivost

Osvežilni namaz, ki prija spet najbolje kar »na žlico«. Osvežilno dopolni bolj sladke jedi. Za boljšo mazljivost v sestavine dodaš kokosovo olje.

Sestavine:

  • hidrirana in zmleta limonina lupina ali sveža limonina lupina
  • lipov nesegreti med
  • kokos mouse
  • olje za boljšo mazljivost

Sestavine:

  • 1 banana
  • 2 žlici arašidove kreme
  • 1 ščepec burbonske vanilije

Vse sestavine med seboj dobro zmešaj, zmiksaj ali zblendaj.

Sestavine:

  • 10 žlic sezamove kreme (tahini)
  • 3 žlice presnega kakava
  • 4 žlice javorjevega sladu

Vse sestavine med seboj dobro zmešaj, zmiksaj ali zblendaj.

Sestavine:

  • 3 žlice rožičeve moke
  • 3 žlice mandljeve kreme
  • 6 žlic lešnikove kreme
  • 1 žlica karitejevega masla/ kokosovega olja
  • 1 žlica nesegretega medu
  • ščepec burbonske vanilije
  • po želji 5 kapljic olja ali pol žličke vanilije v prahu

Vse sestavine med seboj dobro zmešaj, zmiksaj ali zblendaj.

Rastlinske napitke lahko z malo domišljije in dobrega okusa pripraviš sam. Vse sestavine zvečer namočiš, zmiksaš ali zblendaš in pustiš čez noč v hladilniku. Tako se okusi res dobro med seboj povežejo. Zjutraj ponovno premešaš in po želji precediš. Pulpo nikar ne zavrzi, ampak jo izvirno uporabi pri zajtrku. Napitek hrani v hladilniku 2 dni.

Sestavine:

  • 1 l vode
  • 75 g ovsenih kosmičev
  • 25 g kokosa
  • ¼ čajne žličke soli
  • po želji dodaš 1 žlica javorjevega sladu ali medu

Številne začimbe, ki jih v majhnih ščepcih zaužiješ lahko tudi v vsakodnevnih napitkih, delujejo preventivno in krepijo tvoj imunski sistem. Enkratne protivnetne začimbe so ingver, cimet in kurkuma, črna kumina je odlični imunomodulator, kardamom pa pospeši proces razstrupljanja, izboljša delovanje prebave, krepi dlesni in deluje pomirjujoče.

Pri ustvarjanju napitkov uporabi svoj občutek za kombinacijo sestavin, brbončice pa ti bodo povedale na kakšni poti si. Tukaj pa še nekaj glavnih začimb, ki so nepogrešljive pri krepitvi imunskega sistema otrok; cimet, kardamom, ingver, koromač in črna kumina. Na zdrave jesenske in zimske dni!

Sestavine:

  • 7 zrn kardamoma
  • 3 žlice presnega kakava
  • 5 klinčkov
  • ½ čajne žličke črne kumine
  • ½ čajne žličke janeža
  • 1 čajno žličko ingverja v prahu
  • ½ žličke kurkume v prahu
  • ščepec himalajske soli
  • 1 žlica javorjevega sladila
  • 5 -10 žlic mandljeve kreme ali lešnikove kreme

V možnarju ali mlinčku za kavo ali blenderju zmelješ začimbe v zrnju. Dodaš začimbe v prahu. Vse začimbe lahko preliješ z 1 dcl vroče vode in pustiš 10 minut, nato dodaš sladila, mandljevo ali lešnikovo kremo in 8 – 10dcl vode. Za močnejši ter bolj sladkast okus dodaj 5 namočenih in zmiksanih datljev, po želji pa še ščepec žefrana. Da se sestavine med seboj dobro povežejo pusti stati 2 uri ali čez noč. Napitek hrani v hladilniku 2 dni.

Sestavine:

  • 10 jedilnih žlic arašidove kreme
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 2 žlici javorjevega sladu ali nesegretega medu
  • ½ žličke kardamoma v prahu
  • ščepec burbonske vanilije
  • ščepec muškatnega oreška
  • 2 žlici lešnikovega/ arašidovega ali aončičnega olja za boljšo mazljivost

Vse sestavine med seboj dobro zmešaj, zmiksaj ali zblendaj.

Sestavine:

  • 1 skodelica borovnic
  • 5 namočenih jumbo datljev
  • 1 avokado

Vse sestavine zmiksaš za paličnim mešalnikom ali v blenderju. Beljakovinsko in maščobno bogati puding otroka nahrani več kot le za malico.

Čudovita hranilna granola, ki verjetno ne bo dolgo ostala v hladilniku. Vse sestavine zmešaj in položi v pekač v hladilnik. Ko se zmes strdi, so vsi okusi med seboj dobro povezani. Nalomiš na koščke in shraniš v kozarcih v hladilniku.

Sestavine:

  • mleti oreški (po želji)
  • mleta bučna semena
  • maščoba ( kokos olje, kakavovo maslo, navadno maslo, olivno olje, . . .)
  • cimet
  • vanilija, rožmarin, poper ali kajenska paprika, čili, rozine, presni kakav
  • nesegreti med ali javorjev slad

NAMIG.

Nekaj sestavin, kot so arašidova, lešnikova, mandljeva, pistacijeva in sezamova krema, pa lahko naročiš tudi tukaj.

Sestavine:

  • 2 skodelici ovsenih kosmičev
  • 2 žlici lanenih semen ali chia, konoplja, bučna
  • 2 žlici javorjevega sladu
  • 1 žlica arašidovega masla
  • 1 žlica kokosovega olja
  • po 1 žlica nadrobljenih orehov in lešnikov
  • burbonska vanilija, cimet
  • (po želji lahko dodaš jagodni ali pomarančni ekstrakt olja za uživanje))

Sestavine:

  • 0,5l jogurta (navaden ali rastlinski)
  • 3 žlice fino mlete rožičeve moke (carob)
  • 1 žlička sveže strtih janeževih semen (v možnarju)
  • ½ žličke cimeta
  • 2 žlici nesegretega medu
  • polovica nastrgane eko pomarančne lupinice

Rožičevo moko preseješ, dodaš jogurt in začimbe. Pusti stati nekaj ur, da se razvijejo arome in lepo povežejo med seboj. Potem pa enostavno le še »dober tek«!

Sestavine:

  • svilnat tofu
  • burbonska vanilija
  • banana
  • javorjev slad
  • kokosova moka
  • kosmiči indijskega tropotca (psylium)
  • guar gum

S paličnim mešalnikom ali v blenderju zmelješ svilnat tofu, banano, javorjev sirup in burbonsko vanilijo. Ročno primešaš kokosovo moko, indijski tropotec in guar gum. V pekaču za izdelavo mufinov pečeš v pečici pri 200 st.C za 30 minut. Pečeni, rahli in ohlajeni mufini z okusom počastijo naše brbončice.

  • Za 7 oseb
  • Predpriprava za mletje: 5 min
  • Priprava: 10 min
  • Pečenje: 6-10 min

Suhe sestavine:

  • 180g polnovredne kamutove moke (ali poljubne polnovredne moke)
  • 40g koruznega zdroba
  • 22g ovsenih kosmičev
  • 1 žlica vinskega kamna
  • ščepec soli (nejodirana morska sol ali himalajska)
  • 1/4 žličke cimeta
  • ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • ščepec bourbonske vanilije
  • ščepec komarčka v prahu
  • naribana limonina ali pomarančna lupinica

Mokre sestavine:

  • 430 g nesladkanega rastlinskega napitka (ovsen, sojin...)
  • 125g jabolčne čežane
  • 2 žlički datljeve paste ali javorjevega sirupa

Najprej zmeljemo izbrano žito: kamut, pšenica, pira... V skledi zmešamo vse suhe sestavine. Na sredini naredimo jamico in vlijemo vse mokre sestavine. Premešamo, vendar ne mešamo predolgo. Ponev za palačinke segrejemo, idealna za peko je, ko potresemo kapljico vode in se ta v trenutku razblini. Maščob ne dodajamo. V ponev z žlico vlijemo 3 ali 4 male palačinke. Pečemo 3-4 minute na zmernem ognju in nato obrnemo. Ponovimo postopek, dokler nismo vse spekli. Poljubno okrasimo s sadjem ali prelijemo z rastlinskim jogurtom ali domačo marmelado.

Sestavine za 4 skodelice:

  • 2 avokada
  • 1 banana
  • 30g presnega kakava
  • 30 g rožičeve moke
  • ½ žličke burbonske vanilije
  • ½ žličke cimeta

Nastrgano lupinico ene bio pomaranče ( ali 5 kapljic et.olja pomaranče, certificiranega za uživanje) 1 žlico orehovega olja ali arganovega olja 30g nesegretega medu

Avokadu odstranimo koščico in ga z žlico izdolbemo. Dodamo ostale mokre in suhe, razen začimb in olja. Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Zmesi dodamo olje in začimbe. V hladilniku v steklenem kozarcu hranimo 1 dan.

Sestavine:

  • 2 skdelici mandljeve moke
  • 1 skodelica datljeve paste
  • 2 žlici olja

Vse setavine med seboj dobro zmešaj/zmiksaj, z rokami oblikuj kroglice, po želji oblij s čokolado in posuj s kakavom.

Pot od suhega sadja do marmelade je lahko zelo kratka. Suho sadje namoči za nekaj ur, lahko pa tudi čez noč, nato ga pretlačiš in po želji začiniš. Tako pripravljene marmelade so odličen vir vlaknin, ki jih otrokom danes kar precej primanjkuje. Sveže pripravljena marmelada je najboljša, ki jo lahko v steklenem kozarčku v hladilniku hranimo nekaj dni.

MARELIČNA MARMELADA

Sestavine:

  • 100 g suhih marelic
  • ½ žličke burbonske vanilije
  • ščepec soli in nekaj žlic javorjevega sladila

Ideja za čokoladne marelice: suhe marelice lahko potopiš v raztopljeno čokolado (presni kakav + javor + kokos olje + kakavovo maslo)

SLIVOVA MARMELADA: (knjiga zdravilna moč začimb za otroke – Sabina Topolovec)

Sestavine:

  • 100 g suhih sliv
  • ½ žličke cimeta
  • ½ žličke mletega janeža
  • ¼ žličke burbonske vanilije
  • 1 žlica rožičeve moke (po želji)
  • vloga sladkorja/soli: ojačevalca okusa, zato vsaj malo dodaj

Proso splakneš pod vročo vodo, da spereš ven saponine, ki zavirajo prebavo. Lahko ga že en dan prej namočiš. V veliki posodi (npr. 3 L lonec) zmešaš vse sestavine in naribaš limonino lupino. Kardamom, lan in mak lahko prej zmelješ v kavnem mlinčku, pa tudi neoluščeno proso, če te moti celo proso, ki hrusta.

Zaliješ z vodo (ali z riževim napitkom), tako da je vse dobro zalito in še malo čez. Premešaš in preliješ v globok pekač. Postaviš v pečico na 140 °C za uro in pol. Vmes malo spremljaš, da je tekočine dovolj, saj je proso popije veliko. Po potrebi zaliješ. Po želji na koncu lahko povečaš temperaturo na 180 °C za 15 min, da se po vrhu malo zapeče.

Sestavine:

  • 1 lonček (npr. 1 dcl) oluščenega prosa
  • 1/2 lončka neoluščenega prosa (prijetno hrusta, če te to moti, proso zmelješ)
  • 5 jabolk (svežih ali posušeni krhlji)
  • 1/2 lončka lanenih semen
  • 1 lonček maka
  • 10 strokov kardamoma
  • 2 lončka rozin kot sladilo, saj ne dodajamo sladkorja
  • 1/2 lončka brusnic
  • 5 suhih sliv
  • 1 limona (za lupino)
  • 1 velika žlica cimeta
  • 5 klinčkov
  • 2 žlici mandljeve ali lešnikove kreme dodaš šele, ko serviraš jed..

Mokre sestavine:

  • 130 g javor.sirupa/agavin/rižev sirup
  • 3 jušne žlice kokos sladk.
  • 2 jušni žlici kokos maščobe stopljene
  • ščepec vanilije ali vanil.sladk.ž
  • ¼ skodelice mandljeve ali sezamove kreme

Suhe sestavine:

  • 250 g pečenih mandljev
  • 50g bučnih semen
  • 85g neslanih pistacij
  • 30g kokosovih kosmičev
  • 10g konoplinih semen
  • 20g ekspandiranega (napihnjenega) riž
  • 40g suhih brusnic
  • 30g goji jagod
  • 30g rozin
  • ščepec cimeta

Pekač (dimenzije 27x18 cm) podloži s peki papirjem. Vse suhe sestavine dodaj v skledo. V manjši kozici segrej mokre sestavine in jih zmešaj, da se lepo premešajo. Ko začnejo vreti, jih odstarni in primešaj suhim sestavinam. Vse skupaj dobro premešaj. Mešanico dodaj v pripravljen pekač in pristiskaj s prsti in spatulo, da zgladiš zmes dokler ni homogena. Postavi v hladilnik za 2 uri, nato pa ploščice nareži na koščke. Hrani jih v hladilniku.

Za tiste občutljive na gluten predlagam, da uporabite riževo, proseno, ovseno moko...