ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

Ustna votlina je intimno področje našega telesa in lahko predstavlja izziv za otroka, starše in zobozdravstvenega strokovnjaka. Svetujemo, da že malčka naučiti redne ustne higiene, saj se tako izognete marsikaterim težavam.

Kdaj in kako pričeti s čiščenjem zob?

Ob izrasti prvega mlečnega zobka pričnemo z rednim čiščenjem zob. Zobne obloge odstranjujemo mehansko z drgnenjem, očistiti pa je potrebno vseh pet površin zoba. V začetku bo zadostovala gaza, tetra plenička, naprstniki iz mikrovlaken ali drugih gumiranih vlaken.

Kakšna naj bo prva ročna ščetka? In zobna pasta?

Prva ročna zobna ščetka naj bo primerna otrokovi stopnji razvoja. Ščetkina glava naj bo čim manjša, ročaj pa mehak, kratek in debel, ki dojenčku in kasneje malčku omogoča lažji prijem. Vlakna naj bodo gosta in mehka, enako dolga in na koncu zaobljena.

Zobne paste niso nujne za izvajanje dobre ustne higiene. Pomembnejša je pravilna tehnika ščetkanja, s katero iz zob, s pomočjo krtačke, odstranimo mehke obloge mehansko. Najbolj učinkovite so tehnike kjer ščetko držimo v roki kot svinčnik in za čiščenje uporabimo majhne krožne gibe.

Poleg otroške ščetke pri čiščenju uporabite še čopasto, t.i. sulkusno zobno ščetko. Ta ima majhno glavo in upognjen vrat, zato z njo lažje dosežemo in očistimo težje dostopna mesta, ki so na kočnikih, izraščajočih zobkih, majavih zobkih in tistih, ki so postavljeni zunaj zobne vrste. Manjša ščetkina glava lahko tudi omili refleks bruhanja.

Kdaj začnemo s čiščenjem medzobnih prostorov?

Medzobne prostore pričnemo čistiti starši ob izrastu prvih in drugih mlečnih kočnikov. V ta namen uporabimo zobno nitko in/ali medzobno ščetko, za pravilno izbiro in uporabo pa se posvetujemo z zobozdravnikom ali ustnim higienikom.

Umivanje zob do približno desetega leta starosti vedno dopolnimo starši, saj otrokova motorika še ni dovolj razvita za natančno vodenje ščetke. V občutljivejših starostnih obdobjih je otrokovo nasprotovanje posegom v ustih in ščetkanju bolj izraženo. Ta naraven odziv upoštevajte s potrpežljivo usmerjenostjo k cilju in z držo ljubečega sočutja. Za higieno poskrbite vsak dan brez izjeme.

Vas zanima kako na igriv način skozi zgodbo otroka pripeljati do odlične ustne higiene?

Prisluhnite in poglejte

KAJ PA STARŠI?

Otroku so najpomembnejši zgled starši in sorojenci in ker se uči s posnemanjem, je najprej potrebno izobraziti in izuriti starše. Ti so povezovalni člen za otrokovo sproščeno sodelovanje pri ustni negi in rednih obiskih zobozdravstvenega osebja v vseh starostnih obdobjih.

Poseg v ustno votlino je vstop v najintimnejše področje našega telesa in lahko predstavlja izziv tako za starše, kot za otroka. V kolikor so starši nezaupljivi, nesproščeni, morda z neprijetnimi spomini, povezanimi z ustno votlino, je družinski izziv lahko še večji.

Ključni dejavnik je sodelovanje z ustnim higienikom, kjer se starši izobrazijo o lastnem ustnem zdravju, spoznajo svojo ustno votlino in se z njim srečujejo na rednih preventivnih obravnavah vsakih šest mesecev.

Prednosti obravnave pri ustnem higieniku:

Pridobite uporabne in učinkovite vsebine za nego svojih zob in dlesni, zato lažje stopite v stik z otrokom v odnosu do njegove ustne votline.

Naučite se pravilnih tehnik čiščenja za otrokova različna starostna obdobja, zato sprejmemo v obravnavo otroka in starša.