ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

ZOBNI ŠKRATEK

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

Ustno zdravje je pomembno za dobro človekovo socialno, duševno in telesno počutje.

Usta predstavljajo vstopišče v prebavno cev in so tesno povezana z vsemi organi, zato nam stanje zob in obzobnih tkiv lahko pove veliko o našem zdravju. Bolezenske spremembe v ustih so večinoma posledica napačnih pristopov pri podpori in vzdrževanju našega telesa. O povezavi med boleznimi ustne votline in zob ter bolezenskimi spremembami na drugih organih in organskih sistemih so evropski avtorji pisali že v sedemdesetih letih minulega stoletja, tradicionalne medicine Daljnega vzhoda pa te povezave poznajo že nekaj tisočletij. Človeka obravnavamo celostno po principih biološke medicine, ki temelji na treh stebrih:

1. Razstrupljanje organizma preobremenjenega s težkimi kovinami

K razvoju večine kroničnih bolezni veliko prispevajo toksične obremenitve s težkimi kovinami, ki zavirajo delovanje celičnih funkcij in so vzrok avtoimunskih bolezni, sladkorne bolezni, raka in večine nevroloških bolezni. Toksične obremenitve je mogoče diagnosticirati in zdraviti, kar zelo olajša bolezenska stanja.

2. Obnova črevesne mikrobiote

Črevesje je naš največji organ, njegove poškodbe lahko pripeljejo do vnetij po vsem telesu, nevroloških poškodb in poškodb imunskega sistema. Oskrba in zdravljenje črevesja, vključno z individualno določeno prehrano, sta lahko najpomembnejša dejavnika pri zdravljenju kroničnih bolezni.

3. Celična obnova

Sodobno prehranjevanje vodi v kronične bolezni. Celicam za normalno delovanje in obnovo primanjkuje elementov v sledeh, vitaminov, esencialnih maščobnih kislin in aminokislin. Pri glavnini sodobnih bolezni so v pomoč dopolnila v obliki elementov v sledeh, fosfolipidov, izbranih peptidov in aminokislin. Tudi v Sloveniji so na voljo testiranja, ki zdravniku biološke medicine povedo, česa bolniku/ človeku primanjkuje in kaj mu je treba dodajati. . .


Biološka medicina, ki temelji na zgoraj omenjenih pristopih, zdravi tako imenovane moderne bolezni. Podpira imunski sistem in obnavlja normalno delovanje celičnih funkcij in celovitost organov.

Sodelovanje pri skupnem cilju

Preden se posvetimo obravnavi ustne votline, z obiskovalcem spregovorimo o morebitnih sistemskih boleznih in drugih zdravstvenih težavah, o razvadah, o vnosu tekočin in načinu prehranjevanja. Te navedbe so dragocena podlaga za izdelavo smernic celostnih sprememb, pri čemer ne pozabimo na estetske in funkcionalne motnje v ustni votlini.

Posebej smo pozorni na bodoče starše, ki jih opozarjamo na dejavnike, ki vplivajo ne le na razvoj mlečnih in stalnih zob, ampak tudi na razvoj cele ustne votline in obraznega dela glave (dojenje, sesanje, način dihanja, razvade, itd.). Telesu in duhu prijazen življenjski slog sta pomembna starševska popotnica za otrokov razvoj in ohranitev otroškega ustnega zdravja.

Zdrava obzobna tkiva

Zdrava obzobna tkiva so osnovni pogoj za vse nadaljne posege na zobeh, zato se obiskovalci najprej srečate z ustnimi higieničarkami Ustnega Wellnessa Vesel. Vzporedno z obravnavo obzobnih tkiv poskrbimo za nujna stanja na zobeh, po ozdravitvi obzobnih tkiv pa zaokrožimo obravnavo s funkcionalno estetskimi zaključnimi storitvami.

Nepogrešljivi člen našega zobozdravniškega tima so ustne higieničarke, s katerimi se srečate takoj po pregledu pri zobozdravniku. Znanje in veščine za redno vsakodnevno ustno nego doma, ki jih pridobite z njihovo pomočjo in podporo, so eden od začetnih korakov k zdravju ustne votline in hkrati pomemben preventivni ukrep pri preprečevanju vnetja dlesni, ki se lahko razvije v kronično parodontalno bolezen. Ta sodi med epidemiološko najbolj razširjene bolezni današnjega časa.

Obravnava obzobnih tkiv je temelj in nato doživljenska stalnica, brez katere si sodobnega celostnega pristopa v zobozdravstvu ne znamo predstavljati.

Odziv telesa

Po klinični obravnavi obzobnih tkiv in vsakodnevnem rednem izvajanju ustne nege nastopi obdobje biološkega odziva telesa, saj tkiva zahtevajo določen čas za regeneracijo po naših posegih. Ta odziv je potrebno spoštovati in razumeti kot proces vsakega posameznika, ki navadno ni tako hiter, kot pričakujemo v svetu pospešenega življenskega ritma. Zato ne verjamemo v hitre rešitve in gašenje požarov, ki so lahko tudi posledica zamujenih priložnosti, ampak smo osredotočeni k ozdravitvi za dolgoročne stabilne rešitve.