ZOBOZDRAVSTVO

USTNA HIGIENA

MOJ ZOBNI ŠKRAT

KOLEKTIV

KONTAKT

BLOG

POMEN PRAVILNEGA DIHANJA

Naša radovednost je zadnja leta usmerjena v veliko skupino populacije otrok v starosti med 4 in 15 let ter odraslih, ki se soočajo z griznimi nepravilnostmi, zaradi pogosto spregledanih slabih mišično ustnih navad:
• nepravilnega dihanja skozi usta,
• nepravilnega položaja jezika,
• nepravilnega požiranja in
• nepravilnih in nezadostnih funkcij ustnih mišic

Dihanje skozi nos, pravilen položaj jezika in primerno delovanje obraznih mišic ter mišic v ustni votlini, vodi v primeren razvoj obeh čeljusti, pravilen položaj zob in ugriz. Vse to je pomembno za skladen razvoj obraznega dela glave in zdravje otroka.

Zakaj je pomembno dihati skozi nos
ZDRAVA OSEBA
• diha skozi nos,
• ima ustnici v rahlem stiku, jezik v mirovanju počiva na trdnem nebu,
• pri spontanem požiranju ne premika obraznih mišic,
• ima zobe v pravilnem medsebojnem odnosu.

MOŽNE POSLEDICE DOLGOTRAJNEGA DIHANJA SKOZI USTA

• šibkejši imunski sistem zaradi podhranjenosti telesa s kisikom
• pogoste infekcije žrela in zgornjih dihalnih poti, vnetja srednjega ušesa, mandljev, sinuzitisi in rinitisi
• suha usta, dehidriranost in zakisanost (spremenjen pH sline), večja možnost za nastanek zobnega kariesa in vnetja dlesni
• obstruktivna spalna apnea, ki ustvari pogoje za nastnek ali poslabšanje astme
• težave v čeljustnem sklepu (bolečine, obraba ali preobčutljivost zob, škrtanje z zobmi)
• neskladen obraz z značilnimi obraznimi potezami


OTROCI

• slabša oskrba otroka s kisikom ima dolgoročen vpliv na zdravje; lahko privede do nespečnosti, slabšega kognitivnega razvoja, slabše gibalne sposobnosti in motenj dihanja
• nepravilen govor (izgovorjava črke R, sičniki, šumniki)
• težave v obnašanju in čustvovanju, slabša samopodoba in zaupanje v svoje sposobnosti
• večja možnost poškodb zobovja
• pojav nepravilnih medčeljustničnih odnosov z nepravilno postavitvijo zob in drugih obraznih nepravilnosti (tesno stanje zob, obraten previs sekalcev, odprti griz, globoki griz, križni griz . . . )

VTISI IN PRIPOROČILA NAŠIH OBISKOVALCEV

"

Zelo smo zadovoljni z Myobrace terapijo in z načinom storitve, ki jo izvaja Ustni wellness Vesel. Zelo so prijazni, strokovni in natančni. Sin je pripomočke Myobrace nosil večinoma ponoči in vestno opravljal priporočene miofunkcionalne vaje. Rezultat je res odličen, saj se je odpravilo nepravilno dihanje skozi usta in izpostavilo pravilno dihanje skozi nos, sinova zgornja čeljust se je izoblikovala pravilneje in zobje so se postavili v lepo linijo. Z veseljem ga priporočamo tudi drugim 🙂

Barbara, mama 12 letnega dečka

"

Terapija z Myobrace sistemom je v kratkem času prispevala, da so se zobki mojega 7 letnega sina postavili na pravo mesto. Začetno stanje je bilo grozno, kot bi s fračo nastreljal zobe, ugriz pa je bil "križen". Zobje so se zelo hitro poravnali v lepo oblikovano linijo in pravilen ugriz. Hkrati smo s poravnavo zob na mesečnih obiskih pridobili znanje o pravilnem dihanju, o vlogi jezika kot največje mišice v ustih, ki pravilno oblikuje čeljusti, če seveda deluje pravilno. Vse omenjeno je pripomoglo k popolnemu izboljšanju in pravilnem razvoju čeljusti in postavitvi zobovja. Danes ni ne duha ne sluha o krivih zobeh. Vesela in hvaležna sem, da smo to dosegli na otroku prijazen in neinvaziven način, brez puljenja zob in bolečih žičnih fiksnih zobnih aparatov

Melisa, mama sedaj 10 letnega dečka

MYOBRACE® TERAPEVTSKI SISTEM
odprava vzrokov za nastanek griznih nepravilnosti in zdravljenje

Ključno je, da skupaj z nami prepoznate vzroke za grizne nepravilnosti in da z ustrezno terapijo preprečimo resnejše nepravilnosti v razvoju čeljusti in obraza. Vse nepravilnosti, ki se kažejo zaradi neustreznih mišično ustnih navad so opazne pri otrocih že zelo zgodaj, med 2 in 4 letom starosti.

K odpravi neustreznih mišično ustnih navad je potrebno pristopiti pravočasno - v času otrokovega razvoja. Z miofunkcionalno terapijo vzpostavimo pravilno dihanje, pravilen položaj jezika in pravilno požiranje ter dosegamo rezultate, ki jih ni mogoče doseči kasneje, ko sta se rast in razvoj čeljusti in obraznih kosti že zaključila in ustavila. Uspešna mišično funkcionalna terapija lahko prepreči potrebe po kasnejših ortodontskih posegih.

V Ustnem wellnessu Vesel odpravljamo nepravilne mišično ustne navade s pomočjo večstopenjskega sistema MRC Myobrace®, ki zajema miofunkcionalne aktivnosti v kombinaciji z miofunkcionalnimi pripomočki in temelji na več kot 25 let obsežnih raziskavah.


CILJI ZDRAVLJENJA z sistemom MRC Myobrace®:

• pravilno dihanje (skozi nos)
• drža zaprtih ust v mirovanju (ustnici v rahlem stiku)
• pravilen položaj jezika (na trdem nebu)
• pravilno požiranje (brez aktivnosti bradne mišice in vrivanje jezika med zobe)
• pravilna funkcija ustno - obrazne mišice
• optimalen razvoj čeljusti in skladen obraz
• pravilna oblika zobnega loka in pravilna postavitev zob
• pravilen ugriz (razred I – normokluzija)
• zmanjšana potreba po ortodontskih posegih in fiksnih ortodontskih pripomočkih
• izboljšano splošno zdravje


POTEK MIOFUNKCIONALNE TERAPIJE S PRIPOMOČKI MRC MYOBRACE®

Sledimo otrokovemu razvoju in ga vodimo skozi posamezne, točno določene zaporedne korake za odpravo nepravilnih mišično ustnih navad, kar omogoča pravilen razvoj obraznih kosti in vzpostavitev pravilnih medčeljustničnih odnosov.

Terapija je primerna za otroke, stare od 3 do 15 let in vključuje uporabo različnih snemljivih ustnih terapevtskih pripomočkov, ki se uporabljajo 1-2 uri vsak dan v kombinaciji z različnimi miofunkcionalnimi vajami. Učinek pripomočka pa lahko dosežemo le z rednim dnevnim in nočnim nošenjem in izvajanjem miofunkcionalnih vaj za dihanje, položaj jezika, požiranje in vaj za ustnice in lica. Uporabljajo se pod strokovnim vodenjem glede na starost otroka in vrsto ortodontske težave.

S pomočjo Myobrace® terapevtskega sistema na zabaven način ter interaktivno spodbujamo otroke, da prevzamejo del odgovornosti za odpravo svojih neprimernih navad. Spodbujanje naravnega razvoja z uporabo Myobrace sistema pa otrokom omogoča izražanje njihovega genetskega potenciala.

KORAK

Odprava / Spreminjanje nepravilnih mišičnofunkcijskih navad (= odprava vzrokov za grizne nepravilnosti)

KORAK

Razvoj zobnega
loka in
čeljusti

KORAK

Postavitev zob
v pravilen
položaj

KORAK

Končna postavitev
zob v pravilen položaj
in retencija


PREHRANSKI PROGRAM

Myobrace® System vključuje tudi potrebo po kvalitetnem prehranjevanju in grizenju, kar podpira in izboljšuje pravilen razvoj čeljusti in preprečuje poškodbe zob zaradi zobne gnilobe. To je danes še pomembneje, ko se zobna gniloba povečuje zaradi visoke ravni dodanega sladkorja v industrijsko pridelani in predelani hrani in visoke porabe slabše kvalitetnih živil. Za zdrave zobe, za pravilen razvoj čeljusti in za dobre rezultate zdravljenja z Myobrace® je potrebno uživati hrano, ki vsebuje dovolj beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov z veliko svežega lokalno pridelanega sezonskega sadja in surove zelenjave, ki jih je potrebno krepko gristi.

Ste vedeli, da je dihanje edina življenjska funkcija na katero lahko vplivamo?

Dihanje je ena izmed osnovnih fizioloških nalog, ki v pljučih omogoča izmenjavo plinov v pljučih in po krvnem obtoku oskrbo celic s kisikom ter oddajanje ogljikovega dioksida iz njih. Dihanje je ključni dejavnik pri razvoju ustno obraznega dela glave, zato NI vseeno kako poteka.

Pravilno dihanje, to je dihanje skozi nos, omogoča pravilen položaj jezika na trdem nebu in pravilno požiranje, kar ima ključno vlogo pri razvoju čeljusti in izrasti zobovja ter vpliva na skladen razvoj obraznega dela glave.

Dolgotrajno nepravilno dihanje skozi usta lahko vodi do različnih težav v otroštvu in kasneje v odraslem življenskem obdobju:

Preglejte vse možnosti in se naročite na pregled in posvet s strokovnjaki še danes

Ključno je prepoznavanje nepravilnega dihanja in ukrepanje. Izjemne rezultate lahko dosežemo samo z dovolj zgodnjim posredovanjem. Teh ni mogoče doseči kasneje, ko sta se rast in razvoj čeljusti ter obraznih kosti že zaključila.

Pravočasno odpravite vzroke za neustrezno dihanje s pomočjo naravnega pristopa MRC Myobrace